Хотел Аджев Хан Сандански » Сандански

  Сандански е град в Югозападна България. Римско селище на мястото на днешния град се е наричало Дезудава, а дошлите след византийците славяни го нарекли Свети Врач. В района на град Сандански се смята, че е роден и живял Спартак от тракийското племе меди. Паметникът на Спартак е един от символите на града. Сандански се намира в Област Благоевград и е в близост до град Мелник.


  Градът се намира в Санданско-Петричката котловина, в подножието на Пирин. Курортът отстои на почти еднакво разстояние от София и Солун и е важен център по международния главен път Е 79. През града минава и железопътна линия по трасето София - Кулата - Солун. Разстоянието от града до Егейско море и неговите курорти е 126 км. На 12 км. от Сандански се намира местността "Рупите" с храма св.Петка, построен от пророчицата Баба Ванга. Близо до Сандански са разположени Мелник, най-малкият град в България и Роженският манастир.


  Градът, разположен на надморска височина 240-300 м., е най-топлият български град през всички годишни сезони, като продължителността на слънчевото греене надминава 2 450 часа, създавайки условия за целогодишни слънчево-въздушни процедури. Планинският бриз, спускащ се от Пирин по поречието на р. Бистрица, охлажда въздуха през летните месеци.


  Въздухът в Сандански е с най-ниското съдържание на алергени в цяла България и е подходящ за лечението на астматични, алергични и други заболявания! Градът е световноизвестен, като естествена лечебница и балнеокурорт! Въздухът тук е изключително чист, с ниска относителна влажност (66%), със средна годишна температура +13,9С, със сравнително малки денонощни и сезонни температурни амплитуди. Зимата е мека и влажна.Валежите са предимно от дъжд,а снегът се задържа средно за 10-15 дни.
Античност и Средновековие

  Съчетаването на благоприятни природни дадености, заедно с богатството от минерални извори с различна термалност (в района на община Сандански има над 80 извора с температура 42-81°С), ниска минерализация, богат химически състав, лекуващи множество заболявания и даващи възможност за къпане на открито през цялата година, правят мястото удобно за заселване на човека по тези места още в дълбока древност. Селището около минералните извори е възникнало през II хилядолетие преди нашата ера. До VI век градът е един от първите християнски епископски центрове в България. В края на VI век е бил разрушен от варварски племена. От тези времена той носи името Свети Врач в памет на двамата братя Козма и Дамян - народни лечители. Това име градът носи до 1947 година, когато е преименуван на Сандански.


  Древният град лежи изцяло върху терена на съвременния град Сандански, като намерените археологически обекти са от различни исторически периоди. Разцвет градът е получил в периода IV-VI век. От това време са открити множество обществени сгради и раннохристиянски базилики, включително раннохристиянски епископски комплекс. Интерес представляват откритите мозаечни декоративни килими, част от които са експонирани “ин ситу” в Археологическия музей на град Сандански.


  Напоследък градът започна да се развива много, като все повече фирми придобиват интерес да строят в Сандански. В момента се строи и хипермаркет "Kaufland". В града е построен и фукнционира хипермаркет "БИЛЛА", хипермаркет "Пени Маркет", както и супермаркет от веригата „Елемаг“, който е първият извън столицата. През 2008-ма се откри и хипермаркет от веригата за техника „Зора“. В града има и хипермаркет за бяла и черна техника от веригата „Техномаркет“, както и ресторант от известната верига за бързо хранене „Happy-Bar & Grill“. Строят се множество нови жилищни кооперации със съвременна архитектура, както и множество хотели и комплекси. През 2008-ма се пусна в експлоатация и нова пречиствателна станция за питейната вода.
Спорт и Туризъм

  В града има един градски стадион "Спартак" с 3 нови тренировъчни терена, с осветление. Това е спортният комплекс на който "ПФК Вихрен" - град Сандански, играе домакинските си срещи. Капацитета на стадиона в момента е 5000 седящи места, като през края на 2008-ма започна мащабен ремонт на съоръжението. Предстои да се увеличат трибуните и капацитета да достигне 6000 седящи места, монтира се и осветление. В град Сандански, предстои и изграждането на многофункционална спортна зала с капацитет от 2500 седящи места. В града има множество спортни площадки. Съществува и голям плувен комплекс, "Плувен интернат", който постоянно излъчва републикански и шампиони от международни състезания. Съществува и комплекс със плувни басейни за скокове във вода. Във всеки от големите хотелски комплекси има изградени СПА-центрове с минерална вода и спортни комплекси. Съществуват и клубове по борба, както и по волейбол, баскетбол, женски футбол, хандбал и др. В Община Сандански е роден и шампионът по борба Александър Томов, почетен гражданин на град Сандански. Любителите на колоезденето могат да карат колелета в парковете и около спортните зали.  В града са изградени голям брой хотели, семейни и големи хотелски комплекси с обща леглова база около 4 000 места. Сред големите хотелски комплекси има един 5-звезден, два 4-звездни и три 3-звездни! Отделно от тях, в Сандански се предлагат и много частни квартири! В града функционират и два санаториума, които имат изключително висока посещаемост, през цялата година. През 2010г. Сандански печели конкурсите "Отлична туристическа дестинация на България" и "Спа дестинация на България". Също през 2010 година, в града бе открит и Информационен Туристически център", собственост на общината, намиращ се в центъра на града до сградата на ГУМ, в който център се помещава "Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите" (СХРТ) - Сандански. Туристически обекти и забележителности в и около Сандански, които могат да се посетят:

 • Раннохристиянска базилика от II век и античен комплекс
 • Паметникът на Спартак
 • Сандански манастир „Св.Св. Козма и Дамян”
 • Уникален градски парк
 • Национален парк Пирин
 • Мелнишки скални пирамиди
 • Мелник и Кордопуловата къща
 • Роженски манастир
 • Рупите
 • Феноменът Преподобна Стойна и храма „Св.Георги” в село Златолист, с автомобил, на 4 км. от село Катунци и от главният път за гр.Гоце Делчев! До село Златолист има пряка пътека от гр.Мелник. Разстоянието е 3 км.
 • Археологически музей
    Музейното дело в град Сандански е започнато със създаването през 1936 на археологическо дружество "Струма", като е съставена и музейна сбирка, намираща се по това време в днешното Първо основно училище в Сандански. След започването от 1960 год. на системни археологически разкопки и направените разкрития на раннохристиянски сгради и базилики в рамките на античния град, намиращ се под съвременния град Сандански, се поставя нов етап в развитието на археологията в града, а така също и в развитието на музейното дело, свързано със запазването и съхраняването на богатото културно-историческо наследство. Основа за изграждането на днешния Археологически музей на Сандански стават останките на раннохристиянската "Базилика на епископ Йоан".
    Музеят е разположен "ин сито", т.е. на място, върху базиликата и е един от малкото в страната, изградени по този начин. Повод за откриването му е IV-тата археологическа конференция в Благоевград през 1970 година. Археологическият музей подсигурява извършването на археологическите проучвания в град Сандански и общината. В периода 1960 - 1980 година са проучени последователно "Базилика на епископ Йоан", Раннохристиянски комплекс, Гимназиум, Раннохристиянски некропол, терми и жилищни сгради, които попълват градоустройствената система на античния град. Археологическият музей разполага с богат архив и депо, където се съхраняват находките, пълната документация и снимков материал, описващи разкритите обекти. Музеят притежава богата колекция от надгробни плочи, монети, надписи, антични съдове, предмети на бита и накити от различни исторически периоди. Един от най-интересните обекти, разкрити в последните години, е Епископският комплекс, намиращ се зад сградата на старото кметство, включващ Епископска базилика, баптистерий, атрий с колонада, помещения и сгради, които продължават да се проучват в момента. Екипът на музея активно участва в конференции и научни сесии, където популяризира богатото антично наследство на Сандански и района. Разработват се проекти с образователна и културна насоченост.
 • Народно читалище "Отец Паисий"
 • Градска библиотека
 • В Сандански се провежда фестивалът за авторска пиринска песен "Пирин фолк". Той събира туристи от цяла България и съседните страни.В града се провежда и международният "Балкански младежки фестивал"Природни забележителности

  В края на главната и пешеходна ул. „Македония“ започва паркът на града. Това е единственият парк в България с пясъчни алеи и заедно с Варненската „Морска градина“ е най-големият градски парк в България. В него се отглеждат изключително редки растителни видове и е най-добре поддържаният в България. Има множество нови пейки, като са оформени кътове за деца с люлки, пързалки и катерушки. В парка е разположен летният театър, където всяка година се провежда фестивалът за авторска македонска песен „Пирин фолк“, както и Балканският Младежки Фестивал „Младостта на Балканите“. Там се се намират и градският стадион "Спартак", на който футболният клуб от града - ПФК „Вихрен“ - Сандански, играе домакинските си срещи, както и двата плажа с басейни в града. Над града се намира и бившата резиденция на Тодор Живков, сега хотел „Свети Врач“. Около нея има огромен и красив парк, с живописно езеро с лебеди. В парка на резиденцията също могат да се видят много редки растителни видове. В Пирин планина, на около 12 км. от Сандански се намира живописният водопад „Попина лъка“ с пад на водата над 15 м. В околностите на града се намират и най-малкият и уникален български град Мелник, както и разположените до него прочути „Мелнишки пирамиди“. От самият град, започва и красивата Пирин планина, в която се намира и националният парк "Пирин"!
Роженски манастир
Роженският манастир се намира на няколко километра до град Мелник и е един от на големите средновековни манастири запазени и до днес. Местонахождението на манастира разкрива невероятна панорама към мелнишките пирамиди, Пирин планина и Беласица. Стъклописите и дърворезбите изваяни от древните майстори красат манастира от вътре. Тъйкато през XVII век манастира претърпява сериозен пожар, запазени са само монашеската трапезария, костницата и още няколко от сградите като изгорелите части са били възтановении. Както и други манастири, така и Роженският има покровители. Той е в лицето на чудотворната икона-защитничка (Дева Мария), която се пази в кивот в параклиса “Св. Св. Козма и Дамян”. Има предание, което гласи, че иконата е едно от малкото копия от светено желязо, собственост на вдовица от Никея. Манастирът достига своя апогей през XIX век, когато служи като регионален духовен център и притежава много земи в околната местност. Известният местен революционер Яне Сандански слага край на разцвета на манастира, когато със свои приближени завладява земите му. Гроба на Яне Сандански днес е разположен близо до манастира.

 

Попина лъка 
Попина лъка е курортна местност, която се намира в самото сърце на Пирин планина - на разстояние от 14 км отв град Сандански. Около този Попина лъка  се разпростират обширни зелени ливади и множество вили, голяма част от които се отдават под наем. Една от забележителностите на района е Попинолъшки водопад. Този Обявен от 11 октомври 1965 година за природна забележителност, този природен феномен е пълноводен през цялото време на годината.  Близо до него се намира хижа Яне Сандански, до която се стига за около 5-6 минути. На близо е разположено и курортното селище “Туричка черква”. Попина лъка е място, където има отлични условия за риболов и горски пешеходен туризъм, а по-смелите туристи могат да упражняват планинско колоездене.

 

Национален парк Пирин
Национален парк Пирин е един от трите национални парка на България. Защитената територия официално фигурира като такава от 1962 г., като по напред е наричан Народен парк Вихрен. Обхваща територия от над 42 000 хектара, в които влизат вековни гори, удивителни мраморни върхове-гиганти, изумрудни езера, кристално бистри реки. Туристическите хижи и заслони на територията планината са доста. Хижа Бъндерица е най-новата, като капацитетът й е 95 места. Разположена е на левия бряг на река Бъндерица. В непосредствена близост е и старата хижа, която се ползва за нощувки само през лятото. От тези две хижи в Пирин се стига до връх Вихрен. Хижа Вихрен е на половин час път от Бъндерица , като има двукилометров асфалтиран път между двете. Вихрен е разположена е на левия бряг на едноименната река. Представлява комплекс от две масивни двуетажни сгради и бунгала с общ капацитет 196 места. Друга често посещавана хижа във Пирин е Дамяница, която е разположена е на водослива на реките Стражишка, Валявишка и Василашка. Сред удачните места за нощуване под звездите са заслоните Тевно езеро, Казана, Кончето и др. 
На територията на планина Пирин има два резервата: резерват "Баюви дупки - Джинджирица", който през 1977 г. е включен в листата на биосферните резервати към програмата на ЮНЕСКО и резерват Юлен, който съществува от 1994 г.Вижте по-голяма карта

Хотел Сандански Аджев Хан ул. Стефан Стамболов 51 , 2800 Сандански,България074/ 392 323


Хотел Сандански Аджев Хан разполага с ресторант механа, 16 двойни стаи, 3 студиа и 3 апартамента с wifi.
Направи безплатна онлайн резервация в един от най-добрите хотели в Сандански - Аджев Хан